SentrumFK logo

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012
| 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006
 

Aktiviteter 2017

 

Frimerkets Dag lørdag 7. oktober

Sentrum Filatelistklubb fikk holde stand i fojaen på Teknisk Museum i år. Teknisk Museum hadde LEGOfestival med temaet BUILD THE CHANGE i høstferien. Samtidig var det Romdagene 2017 i kjelleren på Teknisk Museum.

Posten utga norske bilmotiver til FD og dette likte TM. TM har som kjent en stor utstilling med biler, trikk og fly.

Nytt av året var at vi hadde kjøpt en roll-ups med logoen vår. Denne stod godt plassert. Samtidig hadde vi fått låne 2 rammer fra Forbundet, slik at vi kunne vise 4 en-rammers eksponanter. Vi fikk låne bord og stoler av TM som ga oss den plassen vi trengte for brosjyrer, salgsprodukter og rotekasse for barn.

Vi utga 2 forskjellige PF og forskjellige konvolutter til FD. Dette er populært blant samlere og andre siden de fleste får Postens produkter sendt hjem til seg. Motivene på kovoluttene kun kobles med den offisielle utgivelsen.

Bilder av PF og konvolutter:

Minneord Tor O. Jacobsen

Vi mottok fredag den sørgelige beskjeden om at klubbmedlem Tor O. Jacobsen gikk bort på torsdagskvelden 7/9, etter en tids sykdom. Tor ble medlem i 2005 under klubbens 75 års jubileums utstilling i biblioteket på Schous Plass. Hjelpsomhet var Tor kjent for, noe han viste ved å hjelpe klubben med forskjellige oppgaver fra første dag.

Etter et langt arbeidsliv til sjøs avsluttet Tor sin arbeidskarriere som elektriker på Forsvarets «fiskebåt» i Barentshavet for under to år siden. Tor gledet seg til pensjonisttilværelsen der han skulle tilbringe mer tid med sin kjære Bente og frimerkesamlingen. Tragisk nok ble denne tiden alt for kort. Tor var i mange år varamedlem til styret og bidro med gode forslag og sitt gode humør. Samlingene hans var innenfor forskjellige områder men alle bar preg av iherdig innsats, kunnskapsrikdom og kvalitet.

Vi minnes Tor som en sosial, kunnskapsrik og alltid hyggelig person når våre tanker nå går til hans kjære kone Bente. Vi lyser fred over hans minne.

For Sentrum Filatelistklubb

Ottar Saasen
Styreleder

Byvandring med Heinz i mai

18. mai var vi på tur med Heinz-Georg Windingstd rundt på Skillebekk. Vi startet på Nasjonalbiblioteket (Sollis plass) og fortsatte nedover Drammensveien et stykke. Underveis gikk praten løst og vi fikk vite om de forskjellige husene.

Nasjonalbiblioteket er bygd monumental jugendstil og ble oppført for universitets-biblioteket som erstatning for den tidligere bibliotekbygningen i Frederiks gate. Bygget er tegnet av Holger Sinding-Larsen og ble offisielt innviet 2. januar 1914. Som vanlig fikk vi vite litt om Holger Sinding-Larsen liv og virke – både i Oslo og resten av landet. Han tegnet flere kirker. Det samme gjaldt for de andre arkitektene (Christian Fürst, Ove Ekman, Hagbarth Martin Schytte-Berg, Ole Sverre og Frithjof Stoud Platou) nedover Drammensveien.

Ved det gamle bygget til Rikstrygdeverket dreide vi nedover mot Filipstad for å høre om eksplosjonen som skjedde under lossing av ammunisjon fra DS «Selma» 19. desember 1943. Over 800 tonn ammunisjon eksploderte og raserte et område på 60 dekar med 120 drepte og 400 skadde. Brannen som oppstod etterpå ødelag mere enn 400 bygninger.

Etter den grufulle historien fortsatte vi opp til Observatoriet og avslutta byvandringa på Peppes pizza.

Foredrag med Ivar Sundsbø i mars

Ivar Sundsbø holdt et meget interessant foredrag om utstillings-eksponater. Ivar er en meget internasjonal anerkjent dommer.

Han hadde med seg deler av sin luftsport samling for å vise oss hvordan en topputstilling er bygd opp. Han hadde flere gode råd.

En samling skal ha
• En rød tråd.
• En god historie.
• Være bearbeidet. Utstiller må vise at han/ hun har satt seg inn i fagfeltet enten ved å vise til korrekte porto satser, steder og hva de forskjellige stemplene er for noe.
• Bruk all plass på arket. Det må fylles ut.
• En-rammer må f.eks. ikke ha like objekter, men vise forskjellige ting. Samme stempel på 2 konvolutter er ikke bra.

Det var spennende å se og å høre om hvordan de forskjellige luftpost rutene ble til. For detaljer så har NFT flere artikler av Ivar.

Minneord om Jan Sørensen

Vi mottok i torsdag 12. januar det triste budskap at vår tidligere mangeårige formann Jan Sørensen og hans samboer Torill var gått bort sammen.

Med dette har en ildsjel innen filatelien og vår klubb sluttet sitt lange virke. Jan Sørensen startet sin samling i tidlige barneår og har arbeidet aktivt i sitt voksne liv innen den organiserte filatelien gjennom Frimerke Ringen Posthorn, Sentrum Filatelistklubb og Filatelistforbundet sentralt. Vi vil komme med et lengre minneord i førstkommende utgave av Frimerke Forum.

Vi lyser fred over hans minne.

Takk for et langt virke, fra alle i Sentrum Filatelistklubb,

Ottar Saasen styreleder.

Aktiviteter 2016

Vi fikk servert et spennende foredrag 28. januar med Erik Sveistrup som reiseleder: «På langtur med frimerket til Zhongguo - Midtens Rike - nok et utdrag fra en laaaang reise gjennom historien og verden rundt – sett gjennom frimerket».

Det ble holdt vårens stor klubbauksjon i 21. april med god omsetning. 26. mai var den en liten klubbauksjon.

Butikkmøte hos Geir Brunsæl var 16. juni med godt oppmøte

Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya 2. juni

Torsdag 18. august var det sesongåpning på Revierhavnen Kro på Hovedøya.

Det ble avholdt sensommerauksjon 25.august, september auksjon den 29. og høstauksjonen var 17. november.

Kjell Kårvang kom på besøk til oss 13 oktober og holdt et meget interessant foredrag om luftpost. Han hadde en perm med mange flotte objekter fra USA, Canada, Honduras, Mexico, Litauen og flere - både hovednummer og varianter.

Elling Nyrønning holdt 3. november et langt og innholdsrikt foredrag om forskjellige trykke-metoder og om produksjon av papir igjennom historien. Det ble utdelt informasjonsskriv og vist frem trykkestein for litografisk trykk, boktrykk, metallplate for rotasjonstrykk og andre hjelpemidler brukt i trykkeri.

Frimerkets Dag var lørdag 1. oktober. Klubben hadde stand på Sandaker Senter og det var jevn strøm av mennesker de timene vi var der. Vi var fornøyd med arrangementet og satser på nytt igjen i 2017.

Vår klubbs stiftelsesdag 1. desember falt i år på en torsdag og ble behørig markert hvor vi foretok overrekkelse av et glass fat med inskripsjon til Jan Sørensen, for å markere hans utnevnelse til æresmedlem under vårens årsmøte. Frimerkets Dag var lørdag 1. oktober. Klubben hadde stand på Sandaker Senter og det var jevn strøm av mennesker de timene vi der. Vi var fornøyd med arrangementet og satser på nytt igjen i 2017.

8. desember hadde vi klubbmøte hos Stein Kristiansens Frimerker. Det var godt oppmøte og vi satte stor pris på arrangementet.

 

Aktiviteter 2015

 
På klubbmøtet torsdag 15. januar holdt Kjell Kårvang et foredrag om sin frimerkesamling. Vi fikk se sjeldne objekter og høre interessante historier rundt anskaffelsene og bakgrunnen til objektene. Møtet var godt besøkt og det var en hyggelig aften som ble avsluttet på Petrus.

12. februar var det butikkmøte hos Geir Brunsæl i nye lokaler. Det var godt oppmøte og vi satte stor pris på arrangementet.

Det ble holdt 1 stor klubbauksjon i april med god omsetning.

Byvandring med Heinz-Georg Windingstad var 13. mai og 12 personer møtte opp foran Bislett stadion, for en to timers vandring i Homansbyen med endestasjon Solli plass. I NFF nr. 2/2015 er det en reportasje om byvandringen.

Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya 4. juni

Torsdag 28. august var det sesongåpning på Revierhavnen Kro på Hovedøya.

Det ble avholdt 1 stor klubbauksjon i november.

Sentrum Filatelistklubb arrangerte 85 års jubileumsutstilling fredag 2. og lørdag 3. oktober. Arrangementet ble åpnet av Forbundspresident Tore Berg fredagen. Det var bra fremmøte denne dagen. Lørdagen var vår storsatsing med ansvar for Frimerkets Dag (FD) utgivelser og Vålerenga besøk. Siden Postens filatelitjeneste var på flyttefot kunne vi selge FD utgivelsene denne dagen, fugler, Høyesterett 200 år og Bergen Filharmonien 250 år og hadde tilsammen 6 særstempler. Sverre Morken kom og signerte Høyesterett i 2 timer. Vi er takknemlig for at Sverre Morken stilte opp. Klubben hadde eget PF med «Oksen» som motiv.

I samarbeid med Vålerenga Historielag utga vi en spesialkonvolutt med Terje «Hengern» Hellerud som motiv på eget PF. Jarle Teigøy fikk 7 av Bohemene som vant VIFs første seriemesterskap for 50 år siden, til å signere konvoluttene. De stilte også opp for signering på lørdagen. Jarle Teigøy intervjuet hver av Bohemene om deres bragder i VIF trøya, og vi fikk servert flere lattervekkende historier om hva som skjedde underveis i serien og under den avgjørende kampen. Stor takk til Bohemene og Jarle for et meget hyggelig innslag.

Frimerkedirektør og styremedlem i Vålerenga Fotball Elite Halvor Fasting holdt et 40 minutter foredrag om «Mitt engasjement i Vålerenga. Har vi fortsatt behov for frimerker?» Den store salen i Kirken var smekkfull under hele Vålerenga delen. Flest VIF fans, men en god del filatelister også. Fastings lange foredrag trollbandt alle. Ingen forlot lokalet før alt var over. Frimerkesalget, spesielt av VIF konvolutten, og tilskudd bidro til at utstillingen gikk med et hyggelig overskudd. Vi takker spesielt de av medlemmene som ga klubben rammegebyrene. Vi fikk tildelt i år som i fjor spesial blokker med fugler som det var stor rift om. Det ble solgt kun et par til hver som ønsket dem grunnet stor etterspørsel. Geir Brunsæl og Stein Kristiansen hadde salgsbord under utstillingen.

10. desember hadde vi klubbmøte hos Stein Kristiansens Frimerker. Det var godt oppmøte og vi satte stor pris på arrangementet.

Årets julebord ble holdt på Cafe Christiania den 17. desember med godt oppmøte.

På alle bytte- og klubbmøter har det vært 10 kroners auksjoner som til tider har vært fornøyelige både å bivåne og delta i. Med budkamp om objekter der det kan gå varmt for seg og hvor flere objekter har gått for over kr 200,-.

Nye Frimerke Forum ble utgitt med 3 nummer i 2015 med hovedartikler om «Paulus», «Om en annerledes måte å samle på» og «Frimerker fra Kreta». NFF nr. 3 ble også brukt som utstillingskatalog.

 

Aktiviteter 2014

 

På klubbmøtet torsdag 6. februar holdt vårt medlem Erik Sveistrup et foredrag der han presenterte en litt annerledes måte å samle frimerker på. En reise til alle verdens frimerkeutgivende land, territorier og regimer gjennom tidene. Det er rundt 3000 av dem. Frimerket blir her reisehåndboken til historien, samfunnet, naturen og kulturen på disse stedene.

Det ble holdt 2 auksjoner, en stor klubbauksjon og en Hollandsk auksjon i april.

Byvandring med Heinz-Georg Windingstad var 8. mai med 27 fremmøtte på Christiania Torv. Her fikk vi en kort oppsummering av Oslos historie, før turen gikk rundt i Kvadraturen.

6. juni hadde vi klubbmøte hos Geir Brunsæl. Det var godt oppmøte og vi satte stor pris på arrangementet.

Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya 13. juni og torsdag 28. august var det sesongåpning på Revierhavnen Kro på Hovedøya.

Torsdag 11. september var det tur med Heinz-Georg Windingstad langs Akerselva fra Nordpolen via Myra og Beierbrua til Kuba.

25.sepember holdt Knut Arveng foredrag om «Jubileumsutstillingen 1914» i Frognerparken, Vi fikk se postkort med de forskjellige paviljonger og datidens mote med mere.

Det ble holdt 2 auksjoner, en stor klubbauksjon i november og en Hollandsk auksjon i oktober. Ansvarlig for begge Hollandske auksjoner var Tor Brenhoel.

Sentrum Filatelistklubb arrangerte Frimerkets Dag (FD) 18. oktober i Lilleborg Kirke. Arrangementet var godt besøkt med 30-40 som var innom i løpet av lørdagen. Vi hadde flere aktiviteter som falt i smak. Det kan nevnes at plukk selv kassen nok var lørdagens mest populære aktivitet. Klubbens medlemmer stilte ut en-rammere med sine samlinger. Vi fikk 3 nye medlemmer denne dagen. Før FD ble det reklamert for FD følgende nettsider http://www.oslosurf.com/ og www.osloby.no. Besøk fra Aftenposten ga oss en nesten en helside i søndagsutgaven av papiravisen og like lang artikkel på nett og på www.osloby.no.

4. desember hadde vi klubbmøte hos Stein Kristiansens Frimerker. Det var godt oppmøte og vi satte stor pris på arrangementet.

Årets julebord ble avholdt på Olympen Mat & Vinhus 11. desember og det ble en hyggelig sammenkomst, for de fremmøtte.

John Møyholm holdt et foredrag om «Juleevangeliet» 18. desember. Foredraget var interessant og vi fikk høre om Josef og Maria som dro til Betlehem i forbindelse med at keiser Augustus foretok en folketelling i Romerriket. Alt krydret med frimerker som viste historiens gang.

Nye Frimerke Forum har blitt godt mottatt i sitt første driftsår, noe vi har fått både muntlig og skriftlig bevis på. Vi har hatt bra tilgang på stoff, både gamle og nye bidragsytere har medvirket til bladets gode resultat. Trygve Naugs artikkel om Polen ble inntatt i frimerkets årbok for 2014.

 

Frimerkets Dag 18. oktober

Frimerkets Dag lørdag 18. oktober kl 10-16 i Lilleborg Kirke

Lørdag 18. oktober arrangerer Sentrum Filatelistklubb Frimerkets Dag i den store salen i Lilleborg Kirke. Det er en gammel tradisjon som nå tas opp igjen.

Norsk Filatelistforbund har vedtatt at Frimerkets Dag, etter innspill fra Sentrum Filatelistklubb, skal gjenopptas med en felles dag hvert år i oktober.

Vi vil vise frem noe av det vi holder på med, og det blir egne bord for eget salg eller bytte til en symbolsk pris (kr 50,-).
Leie av bord, send en epost til sentrumfk (at) gmail.com.
Andre aktiviteter er 10 kroners auksjon som pleier å være morsomt både å overvære og være en del av, også med mulighet for å finne noe av interesse. Noen av klubbens medlemmer vil også vise noe av det de samler på.

Frimerkesamling som hobby er svært givende i vår del av verden og du finne et aktivt og hyggelig miljø i klubben. Det er mye som foregår i klubben, fra byvandringer og foredrag til store auksjoner og Hollandske auksjoner. Selvf ølgelig kommer byttevirksomhet og hyggelig samvær i tillegg.

Utenfor lokalet er det PLUKK SELV BORD med gratis frimerkeklipp. Prøv gjerne der først, og kom en tur innom etterpå.

Vi har eget motivstempel for dagen.

Kom hils på oss og slå av en prat.

Du er hjertelig velkommen og vi gleder oss til å treffe deg.

 
 

Aktiviteter 2013

 

Nye Frimerke Forum
"Jernbanen i Norge" med Knut Helge Midtbø, 7. mars
Byvandring med Heinz-Georg Windingstad, 25. april
Øyhopping med Heinz-Georg Windingstad, 5. september
Andre aktiviteter
 

Nye Frimerke Forum

Klubben utga høsten første nummer av Nye FrimerkeForum i et opplag av 600 eks. Bladet ble sendt til alle klubbens medlemmer, annonsører og klubbene i Norge. Vi kommer til å utgi 4 nummer hvert år fremover.
 

"Jernbanen i Norge" med Knut Helge Midtbø

Knut Helge Midtbø tok utgangspunkt i tog på norske frimerker som diverse jernbanestrekninger 100 år, lok og motorvogner og spesielt damplokomotiver. Vi fikk høre bl.a. om "18c - 255" et lok levert i 1913 til Hamar og brua over Begna ved Hønefoss. Togentusiaster har fått mulighet til å utvide sitt samleområde de siste årene med motiv av tog utgitt på personlige frimerker, eks Dovrebanen 100 år.
 

Byvandring med Heinz-Georg Windingstad

25 april var det byvandring med Heinz-Georg Windingstad med oppmøte ved Klosterruinene i Gamlebyen. Her fikk vi vite om klostervesenets (u)orden og hvem som holdt til her (fransiskanerne og dominikanerne). Vi fortsatte så til Astrups gate hvor bebyggelsen er stort sett leiegårder fra 1890-åra, reist på eiendommer utparsellert fra Oslo bispegårds løkke. Flere av dem er tegnet av Anselm Liljeström. Den best bevarte husrekken i Oslo fra denne tidsperioden. Vi tok korte stopp ved Harald Hårdrådes plass (nevnt i Lillebjørn Nilsens vise "Tanta til Beate") og Grønland kirke langkirke fra 1868) før vi spiste middag på Asylet.
 

Øyhopping med Heinz-Georg Windingstad

Torsdag 5. september var det øyhopping med Heinz-Georg Windingstad. På vei til hovedmålet vårt passerte vi Bleikøya og fikk nyttig informasjon at øya var klostergods under Hovedøya kloster i sin tid. Hovedmålet var Gressholmen med Oslos første flyplass, Gressholmen sjøflyhavn, som ble åpnet her i 1927. Passasjerene ble skysset mellom sjøflyhavna og Oslo østbanestasjon med motorbåt. Havnen på Gressholmen er uforandret og i god stand, med hangar, skinnegående trallebane og havn. Turen gikk så videre til Lindøya hvor vi fikk vite at Lindøya har 289 hytter og er delt opp i 16 roder. Vi hoppet av på Hovedøya på returen for å få en 20 minutters innføring i Lavetthusets historie og Hovedøyas betydning for forsvaret av Oslo i urolige tider.
 

Andre aktiviteter

23. mai holdt Jan Sørensen et foredrag om "Fridag i gamle Kristiania - postkort forteller".

Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya. Vi besøkte samme sted for vår vanlige sesongåpning for høsten 2013.

12. desember hadde vi klubbmøte hos Stein Kristiansens Frimerker, siden Lilleborg Kirke trengte rommet. Det var godt oppmøte (25 medlemmer + 2 gjester) og vi satte stor pris på arrangementet.

På bytte- og klubbmøter har det vært 10 kroners auksjoner som til tider har vært både fornøyelige å bivåne og delta i. Kamp om visse objekter kan gå varmt for seg. Det kan nevnes at objekter har gått langt over kr 200.

Årets julebord var på Bristol 6. desember med godt fremmøte

Frimerkecruiset til Frederiksberg Frimærke Forening sin Frimærke, brev og postkort messe oktober 2013 ble avlyst.

 
 

Aktiviteter 2012

 

"Tour de France" med Inge Johansen, 2. februar
Byvandring med Heinz-Georg Windingstad, 3. mai
«70 år som frimerkesamler» med Jan Sørensen, 11. oktober
«Norsk flyging 100 år» med Knut Arveng, 15. november
Andre aktiviteter
 

"Tour de France" med Inge Johansen

2. februar holdt Inge Johansen foredrag om blodsmak og melkesyre gjennom Frankrike - en liten historie om Tour de France. Touren er på 21 dager, har 2 hviledager og er på ca. 3 200 km. Henri Desgrange tok initiativet til Tour de France i 1903. Vakkert illustrert i foredraget med herren på datidens sykkel (foto) og et stempel. I starten var det et blodslit hvor alle hadde enkle sykler og var sin egen mekaniker. Vi fikk en kort innføring i det viktigste for å kunne se på Touren litt ut på sommeren. Trøyer er viktige: gul er ledertrøya (beste sammenlagt tid), grønn er for den med flest spurtpoeng, beste klatrer får røde prikker på hvit bakgrunn og flinkest ungdom er tilgodesett med hvit trøye. Klatreetappene i Alpene og Pyreneene var illustrert med figurer som viste hvor bratt det er.

Maurice Garin var den første som vant Touren i 1903. året etter mista han seieren grunnet juks fra publikum. Det kan nevnes at publikum alltid har vært veldig aktive med å få frem sine "egne" ryttere - gjerne på bekostning av andre. Henri Cornet fikk vi vite er tidenes yngste vinner av Tour de France. Noen av de mestvinnende syklistene ble også nevnt som Francois Faber, Fausto Coppi, Gino Bartal, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain. Disse har vunnet Touren flere ganger (3 eller 5). Noen til og med i kombinasjon med VM og Giro d'Italia. Norske deltagere, fra første mann Knut Knudsen til siste mann ut: Edvald Boasson Hagen med to etappeseire i 2011. Ulykker og doping (Lance Armstrong) ble også nevnt. Alle navn og viktige temaer ble behørig dokumentert med frimerker av personer, stempler og fotografier. Foredraget ga oss virkelig lyst til å ta en søndagstur på sykkelen (med en gang).
Wikipedia: Henri Desgrange Henri Desgrange
 
 

Byvandring med Heinz-Georg Windingstad

Byvandring med Heinz-Georg Windingstad hadde vi torsdag 3. mai. Oppmøte, 21 stk, var ved hovedinngangen til Frognerparken. Her fikk vi en innføring i Frogners historie. Frogner Hovedgård strakte seg fra Frognerbekken til Skillebekk og fra Frognerkilen til Uranienborg og Majorstustrøket. Ullevål var et underbruk. I sin storhetstid på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet var gården eid av familien Anker og deretter familien Wegner. Wegner kjøpte gården i 1836 for 51 000 spesidaler (ca. 200 000 kroner i dagens verdi). Gården ble så solgt i videre i 1854 for 71 000 spesidaler til bergenseren Gade. Kristiania kommune overtok gården for 751 000 kroner i 1889. I 1914 ble det holdt en stor 100 års jubileumsutstilling i Frognerparken. Utstillingen ble dessverre ikke den store suksessen som Oslo håpet på, grunnet utbruddet av første verdenskrig (WW1). Vigelandsanlegget ble til på samme areal i 1920-årene. Vigeland startet på anlegget da han var 55 år. I sin tid i Berlin delte han husvære og venninne med Edvard Munch. Etter at "fordelingsprinsippet" med venninna ble brutt ble de to herrene uvenner på livstid. Ideen til Sinnataggen fikk Vigeland i London 1904 etter å ha sett en trassig guttunge.

Etter å ha fått avklart historien bak dagens vandring på Frogner så forsatte turen nedover mot dagens sentrum via Munthes gate (Gerhard Munthe - professor i historie) (kunstneren med samme navn har en annen gate oppkalt etter seg), passerer så Nordraaks gate, videre til Vestkanttorvet (opprinnelig het det Ole Vigstorv og var grønnsakstorv) og så inn Prof. Dahls gate (maleren J.C. Dahl). Passerte Langgaardsløkka som Oslo Byes Vel reddet. Langgaardsløkka er boliger bygget på den tidligere løkkens grunn, i nyklassisistisk stil. Navnet kommer etter Mads Langaard, som grunnla Frydenlunds bryggeri, og som kjøpte løkken i 1874. I Majorstuveien 8 bodde maleren Amaldus Nielsen. En jazzcafe er der i dag.

I dag er den opprinnelige bebyggelsen vekk. Den utviklet seg på 1600 og 1700-tallet med små løkker hvor leilendinger bodde. Leilendingene som jobbet på Frogner hovedgård hadde små parseller nedover mot dagens Slott. I dag er det kun 2 hus igjen, som ligger ved Briskeby Vinmonopol. Ettersom byen vokste måtte trehusene vike for dagens bygårder i stein.

I en av Heinz-Georg sine anekdoter fikk vi vite at "Brudeferden i Hardanger" måtte det lages mange replikater av grunnet dets popularitet. Dominikanerordenen har et kloster på Frogner. Her begynte de å produsere likøren St. Halvard. Heinz-Georg innførte også et nyttig ord innen bygging: SSS" - Statens Symbol Syke (og denne syken blir ikke noe bedre med tiden). En annen vi fikk høre om er arkitekten Heinrich Ernst Schirmer. Mest kjent som restauratøren av Nidarosdomen i Trondheim.

Turen førte oss inn i en bygårdportal, gjennom en bakgård og over et gjerde til hjemmet til Lalla Carlsen. Her ble vi møtt av barnebarnet til Lalla, Vibeke Sæther og hennes ektemann Gunnar. Gunnar fortalte historien om huset "Villa Gro-Gro" og Lalla. Huset ligger i Lallakroken, en gatestubb oppkalt etter Norges svar på Edith Piaf. "Villa Gro-Gro" ble oppført ca. 1860, da som et sommerhus. Huset ble om- og påbygd i 1897 av daværende eier, arkitekt Bernhard Christoph Steckmest. Huset ble eid av Lalla og Carsten Carlsen fra 1930 til 1967. Siden både Lalla og Carsten var revymennesker hadde de liten tid til å innrede sitt nye hjem. Det førte til at besteforeldrene innredet med sine egne møbler, fra slutten av 1800-tallet. Vi fikk slippe inn i første etasje hvor stuer og kjøkken ikke var endret siden 1930. Et unikt besøk som vi satte og setter stor pris på. En stor honnør til ekteparet Sæther for deres gjestfrihet overfor fremmede mennesker. Interiøret er fantastisk og viser en fordums periode i norsk revyhistorie.

En stor takk til Heinz-Georg sin gode lokalkunnskap og store nettverk som ga oss en unik opplevelse på denne byvandringen.

 

"70 år som frimerkesamler" med Jan Sørensen

11. oktober holdt Jan Sørensen foredrag "70 år som frimerkesamler". Vi fikk se hva som var populært å samle på for 60-70 år siden for en gutt, som eksotiske steder som Egypt, Slovenia og Martinique. Starten som samler ble illustrert med et rekommandert FDC datert 12,10.1942 Oslo. Reklame med prisoversikter over frimerker fra 40- og 50-tallet fikk vi også se. Det kan nevnes at Norgeskatalogen for 1943 kostet den nette sum av kroner 3,50 hos A. Jensen. Vi fikk vite at Jan samler på postkort, illustrert med kort fra hans barndomsmiljø og julemotiver. Foredraget ble krydret med Jans anekdoter om løst og fast. Dette gjorde foredraget til en uforglemmelig opplevelse.

 

"Norsk flyging 100 år" med Knut Arveng

15. november holdt Knut Arveng foredrag om "Norsk flyging 100 år". Foredraget tok utgangspunkt i norske frimerker med fly som motiv. De norske utgivelsene tar for seg de viktigste hendelsene i norsk flyhistorie. Det hele startet i 1912 med "Start", et Rumpler Taube monoplan, fløyet av sekondløytnant Hans Fleischer Dons. Den første flyturen var 1. juni og turen gikk fra Gannestad ved Borre utenfor Horten, tok en runde over Karljohansvern, så over fjorden til Moss, videre til øra utenfor Fredrikstad, der flyet landet. Turen var 48 kilometer lang og varte i 35 minutter.

Den neste store begivenheten var Tryggve Grans flytur over Nordsjøen. Dessverre forsvant denne bragden i glemselen, siden WW1 brøt ut dagen etter.

Amundsen brukte flybåtene "N-24" og "N-25" i et forsøk på å nå Nordpolen i 1925. De måtte lande på 87°44' nord grunnet tekniske problemer. Etter mye strev fikk de lagd en rullebane og fikk tatt av med "N24" tilbake til Spitsbergen. Alle 5 besetningsmedlemmer fikk plass i flyet, noe trangt men de kom seg tilbake. I 1926 brukte Amundsen luftskipet "Norge" for å nå Nordpolen. I 1928 prøvde italieneren Nobile det samme. Han forsvant og det ble satt i gang flere store leteekspedisjoner etter ham. Amundsen var med på en av dem i "Latham" og flyet hans forsvant over Arktis et sted i forsøket.

Thor Solberg hadde et forsøk på å fly fra USA til Norge i 1932. Denne turen stranda i Harbour Grace på Labrador. I 1935 foretok han en vellykket flytur fra USA til Norge.

Ved starten av den andre verdenskrig hadde Norge ikke noe eget flyvåpen - hæren og marinen hadde hvert sitt. Disse ble slått sammen til Luftforsvaret i 1944. For å utdanne flygere og mannskaper ble Little Norway opprettet i Canada.

Alt var krydret med diverse merker og brev. Det kan nevnes at i 1961 hadde de skandinaviske landene en fellesutgivelse for SAS. Braathens SAFE ble behørig omtalt, sammen med flyttinga fra Fornebu til Gardemoen i 1998 (3 merker).

 

Andre aktiviter

Et av klubbens medlemmer, Erling-Willy Isaksen, inviterte på eget initiativ medlemmene på tur med M/S Børøysund til Oscarsborg i juni. Det var godt oppmøte. Med reker og hvitvin på hjemveien ble det en virkelig hyggelig og varm kveld i juni. En stor takk til Erling Isaksen for dette initiativet.

Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya.
Torsdag 30. august var det som vanlig sesongåpning på Revierhavnen Kro på Hovedøya. Heinz-Georg holdt en omvisning i klosterruinene og fortalte om klostervesen og senere aktiviteter på øya før middagen. Alt ble selvfølgelig krydret på en utmerket måte med Heinz-Georgs sine anekdoter og pikante detaljer. Det var 19 som deltok på omvisningen.

6. desember hadde vi klubbmøte hos Stein Kristiansens Frimerker, siden Lilleborg Kirke trengte rommet. Det var godt oppmøte (18 medlemmer + 2 gjester) og vi satte stor pris på arrangementet.

På bytte- og klubbmøter har det vært 10 kroners auksjoner som til tider har vært både fornøyelige å bivåne og delta i. Kamp om visse objekter kan gå varmt for seg. Det kan nevnes at 3 objekter har gått for over kr 300 i løpet av høsten og med en topp kr 450 for franske kolonier.

Årets julebord var på Bristol 14. desember med godt fremmøte

Knut Arveng har skrevet to artikler i NFT: "Norsk flyging 100 år" (nr 7) og "Thorbjørn Egner på frimerker og postkort" (nr 8). Tryggve Johansen har også hatt referat i NFT om Børøysund-turen. Klubben hadde 4 deltakere på forbundets stand på Hobbymessa i Lillestrøm 1. desember.

Klubbens medlemmer nyter tilværelsen i Lilleborg Kirkes lokaler. De nye lokalene har bidratt til et langt bedre sosialt miljø, bedre oppmøte og møtene varer lenger. Et godt tegn.

 
 

Aktiviteter 2011

Turmøte var 7. april og gikk til Nannestad – Bygdemuseum hvor Tore G. Solberg var vert. Han har satt sitt særpreg på museumet med å donere familieklenodier og å skaffe til veie andre gjenstander fra lokalmiljøet. Et fantastisk museum som viser både lokalhistorie og hvordan f.eks. boforholdene var på begynnelsen av 1900-tallet. Det å bli vist rundt på et lite museum av engasjerte ansatte ga en flott personlig kontakt. 25-30 stykker tok turen denne flotte april kvelden til Nannestad.

Byvandring med Jan Sørensen hadde vi torsdag 26. mai. Oppmøte var nord på Alexander Kiellands plass og Jan fortalte om liv og miljø i et gammelt arbeiderstrøk. Vi gikk så opp i Iladalen. I Jans barndom var denne dalen åpen og et yndet sted for mang en indianerkrig. For å kunne passere måtte korrekt svar på røverspråket avgis, ellers vanket det en omgang juling. Å ha utekonsert f.eks. med korps på utsiden av Ila kirke gir en fantastisk akustikk fikk vi også vite av en av tilhørerne. Vi gikk så oppover Maridalsveien hvor det var mange små småverksteder og småbedrifter, bl.a. blikkenslagerverksted og såpefabrikk. I strøket bodde også en av smuglerne som var med på det berømmelige Bygdøyslaget på 20-tallet. Som en kuriositet fra gamle dager kan det nevnes at to menn med hest og vogn reiste rundt for å tømme doene. Faren til Jan arbeidet på Hjula veverier. Under krigen var det radio på loftet i portvakten. Bebyggelsen er endret mye i området. De første 100 meterne av Maridalsveien på opp siden av Ring 2 er fortsatt urørt. Slik bebyggelsen fremstår her i dag var den på 30 tallet. Leif Juster vokste opp på brannstasjonen i omradet fikk vi vite og slik forsatte det i 1 ½ time. Vandringen endte på "Petrus" for en bedre middag. Vi var noen og tjue som var med på vandringen.

I mai byttet vi møtested fra Deichmanske Bibliotek til Lilleborg Kirke.
Vårsesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya.
Høstsesongen startet med en hyggelig aften på samme sted.

Torsdag 6. oktober var det byvandring med Heinz-Georg Windingstad. Starten var ved Sagene Kirke – en av Oslos vakreste kirker både fra ut- og innsiden. Etter et lengre fordrag om kirken, dens historie og menneskene som var (er) knyttet til den gikk ruten. videre nedover Maridalsveien. Her kan man fortsatt se mye av den gamle bebyggelsen. På vår vei til Petrus var vi innom Vøyen gård. Alt ble selvfølgelig krydret på en utmerket måte med Heinz-Georgs sine anekdoter. Det var 19 som deltok på vandringa.

3. november ble det gjenhør med Knut Arveng’s foredrag om ”Små kunstverk fra Oslo”. Grunnet sykdom gikk det opprinnelige foredraget ut (blir holdt våren 2012). Vi fikk med oss detaljer vi mista første gangen.

17. november holdt Knut Arveng’s foredrag om ”Kappløpet mot Sydpolen”. Vi fikk et flott innblikk i Roald Amundsen og Robert F. Scotts kappløp. Verdens råeste kappløp. Knut ga først oss en behørig innblikk i bakgrunnen til begge herrene og hva slags utstyr de hadde med seg. Amundsen satset på 100 hunder og sleder. Scott var litt mer vågal med 35 hunder, 19 hester og 3 motorsleder. Før begge ga seg ut mot polpunktet ble det lagt ut depoter. Amundsen hadde 10, mens Scott hadde 4-5. Bare her kan vi se at Amundsen har en større sjanse for å lykkes. Amundsen startet 19. oktober og kom frem 11. desember 1911. Bildet som er tatt på polpunktet er tatt med et amatørapparat. Forskjellen mellom fotografiet og frimerket er at på frimerket er fotografen med. Scott hadde en rute som var 96 km lengre og startet 4 dager senere. Han kom frem 17. januar 1912. Han og de andre ekspedisjonsmedlemmene omkom på vei tilbake. Av filatelistiske kuriositet kan nevnes et miniatyrark utgitt av Guinea-Bissau (design av New York selskap) med Amundsen på vei til Sydpolen, en isbjørn og en snøugle (ingen av dyrene hører ikke til der). Her er det en eller flere som ikke har gjort jobben sin med bakgrunnssjekk.

Årets julebord var på Vålerenga 3. desember med godt fremmøte

 

Aktiviteter 2010

29. april holdt Knut Arveng foredrag om ”Krigskort - militære motiver på postkort”. Hovedvekten av foredraget tok for seg 2 verdenskrig med både tegnede motiver og fotografier. Vi så både kampmotiver på hav og land, by og tettsteder før og etter krigshandlinger og motstandsmotiver med for eksempel rød nisselue.

Byvandring med Heinz Georg Windingstad hadde vi torsdag 22. april ”Vi vandrer på Rodeløkka”. Vandringen endte på "Petrus" for en bedre middag. Vi var noen og tjue som var med på vandringen.Vi startet ved Petrus og fikk et innblikk i Sofienberg kirkes historie. Heinz fortalte at Thorvald Meyer (som eide en god del av dagens Grünerløkka) bekostet anleggelsen av Thorvald Meyers gate og gav bort tomter til anlegg av parker, kirke og skole. Han kontrollerte også utbygningen ved å legge heftelser på tomtene han solgte. Det store stridstemaet på 1800 tallet var murbebyggelse.eller ikke. På utsiden av Oslos grenser var det lov med trehus. Før kommunesammenslåing ble det rene Klondyke stemningen med å bygge seg hus i tre og det ser vi bl.a. i dag i småhusa i Snippen og Langgata. Og slik forsatte 1 time med historie og årstall.

Jan Sørensen har holdt et miniforedrag om ex-libris i løpet av vårsesongen. Vår sesongen ble som vanlig avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya.
Høstsesongen startet med en hyggelig aften på samme sted.

Knut Fr. Knutzen holdt 28. oktober et fordrag om ”Russiske merker i Finland”. Her viste han bl.a. frimerker med det finske våpenskjoldet fra 1889. Merkene har både navn og valører i finsk og russisk. Fra 1. januar 1892 ble merkene med det finske våpenskjoldet forbudt å bruke på brev til Russland og kun russiske merker var lovlige. I 1893 ble merkene, som hadde kommet ut siden 1888 ugyldig, og ble erstattet med russiske merker med både, russisk, finsk og svensk tekst. Dette med unntak av bymerker.
I 1900 ble de finske våpenskjoldmerkene forbudt for utenlandspost til store protester som bl.a. ga seg utslag i at postkort med våpenskjoldet ble utgitt og brukt. Året etter ble de forbudt for innenlands bruk. Erstatningen var ny merker med finske valører, men nå med russiske våpenskjold.

2. desember holdt Knut Arveng et foredrag om ” Små kunstverk fra Oslo”. Det er utgitt 75 NK med motiver fra Oslo og temaet er at frimerkemotivene skal kunne finnes på postkort (som det gjør i et stort antall). Han startet med kongene i kronlogisk rekkefølge, Christian IV, Håkon VII (bl.a. kongens ankomst i 1905), Olav V (freden 1945) og Harald V Gikk så over til Akershus festning og slott, forsatte med Karl Johans gate og tilhørende bygninger. Tok for seg Vigelandsparken og viste diverse sportslige motiver som OL’52, Ski VM’82 og VM i Skiskyting i 86. 80 års jubileumet ble behørig feiret med kake og kaffe denne dagen.

Årets julebord var på Petrus 3. desember med godt fremmøte

 

Aktiviteter 2009

5. februar hadde vi besøk av Sverre Morken. Han holdt foredrag om "Glimt fra 35 år som frimerkekunstner". Vi fikk innblikk i hva og hvor mye arbeid som ligger i å lage et frimerke fra ide til sluttprodukt. Han fortalte at motivene bl.a. ble hentet fra hjemlige trakter. NK 1272, som kom ut til postens 350 års jubileum, er fra Nittedal. Kunstnerisk frihet ser man på NK 1177 (Edvard Grieg 150 år) som viser storfossen i Storelva i Gratangen. For å få til en perfekt komposisjon er elva lagt litt om.

I april hadde vi åpen dag hvor vi inviterte medlemmer vi ikke hadde sett på en stund til en uformell prat, kringle og kaffe.

Vårsesongen ble avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya.
Høstsesongen startet med en hyggelig aften på samme sted.

Byvandring med Heinz Georg Windingstad hadde vi torsdag 10. september, med start på Galgeberg. Vandringen endte på "Smia Galleri" for en bedre middag. Turen gikk bl.a. forbi Torbjørn Egners hus og Kampen park. Det kom 26 personer for å høre på vår kjære byguide.

5. november holdt Inge Johansen foredrag om ”Australia - OL besøk i Sydney”. Vi fikk se flotte bilder fra landet ”down under”. Et land som flere av oss fikk lyst til å besøke etter å ha sett bilder og hørt på en engasjert foredragsholder. Hovedmålet med turen var den olympiske frimerkeutstillingen, men de fikk lagt inn både en tur til Darling og hilst på koalaen.

3. desember holdt Knut Arveng et foredrag om julekort og hvordan man kan bygge opp en samling. Man kan samle på en bestemt kunstner, tidsperiode eller tema som fjøsnisser eller griser.

Jan Sørensen har holdt noen miniforedrag i løpet av året med temaer som glansbilder, folkeavstemmingen i Schleswig og estiske merker fra mellomkrigstiden. Per Helmer Skaali holdt et miniforedrag om belgiske tegneseriefigurer, Knut Arveng om havaripost og Trygve Naug om salpeterkrigen i Bolivia.

På bytte- og klubbmøter har det vært 10 kroners auksjoner som til tider har vært både fornøyelige å bivåne og delta i. Kamp om visse objekter kan gå varmt for seg.

Årets julebord var på Stortorvets Gjæstgiveri 4. desember med godt fremmøte

 

Aktiviteter 2008

I april hadde vi åpen dag hvor vi inviterte medlemmer vi ikke hadde sett på en stund til en uformel prat og kringle og kaffe. Kvelden har resultert i bedre oppmøte på høsten.

Vårsesongen ble avsluttet på Revierhavnen Kro på Hovedøya.

Høstsesongen startet med en hyggelig aften på Revierhavnen Kro på Hovedøya med alt for dårlig oppmøte..

Det har vært en kveld med foredrag og en kveld hvor vi fikk besøk av Postkortklubben på høsten.

Jan Sørensen holdt et kort foredrag om gjenbruk av baksiden papir til frimerker. Eksempler er de latviske og new zealandske frimerker fra mellomkrigstiden med baksiden som viser kart og pengesider.

Styret ønsket å starte opp et nytt prosjekt i håp om å få aktivisert flere av medlemmene. De som valgte å bli med fikk utlevert en liten samling fra et land de tidligere ikke har vist noen interesse for. Dette var i de fleste tilfeller et land utenfor Europa. I løpet av 3 sesonger forutsettes det at mottager av samlingen forbedrer - bearbeider – utvider – lager en spesialsamling av deler av den – utleverte samlingen. 18 stykker har blitt med på denne aktiviteten. Prosjektet har ført til større bytteaktivitet på møtene. Utpå høsten holdt Trygve Naug et kåseri om sitt nye område.

2008 ble avsluttet på Bristol 16. desember med godt fremmøte

 

Aktiviteter 2007

Knut Fr. Knutzen forsatte sin serie om 20 mm og holdet ett miniforedrag om NK 53 10øre.

Tønnes Ore besøkte oss og holdt et engasjerende fordrag om ”Banatet og Backa”. Banatet er idag delt mellom Ungarn, Serbia og Romania. Historisk var Timişoara hovedstaden i Banatet. Backa er regionen som grenser i vest for Banatet og er delt i dag mellom Ungarn og Serbia Vi fikk en innføring i spennende historie fra romernes innmarsj i 206 e.Kr., til innlemmelsen i det Ungarkse kongedømme i det 11. århundre, det Ottomanske inntog noen hundre år senere, så innlemmelsen i det Habsburgiske keiserdømme og til slutt delinga av regionen)e) etter første verdenskrig. Alt krydret med filatelistiske godbiter som viste hvordan postgangen var mellom steder og hvilke transportmidler som ble brukt. I starten var det å sende et brev veldig dyrt siden alt gikk med rytter og tok sin tid. Etter som først veier ble utbygd og siden jernbane gikk både pris og posttid ned. Vi fikk med oss både post- og valutareformer som ga utslag i spesille varianter av overtrykk på frimerker. Dette gjaldt spesielt i tiden etter første verdenskrig hvor det ble brukt østerriske frimerker med overtrykk for de nye land som Ungarn og Romania. Ett spennende område som Tønness ore viste frem under ustillingen vår i september.

Thor, Arne, Knut og Trygve forsatte sine temakvelder om ”papirsorter på nyere norske frimerker” våren 2007. Et flott tiltak for Norges samlere. Geir-Tore og Knut F.|holdt to kurs i montering av rammer i forbindelse med årets utstllling.

Knut Arveng holdt foredrag om det å stille ut postkort på filatelistiske utstillinger. Norge har foreløpig ingen egen klasse for postkort, men det arbeides med å få til gjennom et felles nordisk reglement.. Han tok utgangspunkt i det svenske reglementet og så for seg kriteriene for et eksponat for postkort. Han snakket litt om hva som hører hjemme, og ikke passer i slike eksponater. Alt krydret med eksepmler hjemmenfra.

Jan Sørensen holdt foredrag om ”Estland, filatelistisk historie”. Vi fikk et innblikk i mellomkrigens estiske utvikling gjennom frimerkene.

Sentrum FK avholdt fra 21 til 23. september en-rammers utstillingen ”Frimerker i Sentrum” i klubbens møtelokale på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo. Klubbens medlemmer hadde jobbet iherdig til å få til en flott utstilling med 35 rammer fordelt på 25 utstillere. Eksponatene viste både bredden og dybden innen vår kjære hobby. Det var flere nye personer som stilte ut for første gang.

Åpningsdagen, fredag, var utstillingen godt besøk med både kjente og noen ukjente filatelister. Lørdagen var like godt besøk og frimerkekassa klubben hadde satt opp på utsiden av biblioteket fikk virkelig oppsving i besøket av barn. Det var gratis selvplukk for barna. Søndagens besøk var litt lavere enn de to foregående dagene, men det ga tid til å studere eksponatene inngående. Pølseboden, den også på utsiden, hadde jevn strøm av pølsehungrige mennesker.

Det ble delt ut tre ærespriser. NFs ble tildelt Arne Thune Larsen for ” Mere å betale - Ubetalte, delvis betalte og for lite betalte forsendelser fra Frankrike til Norge 1845-1874” (posthistorie), mens Posten Frimerketjenestes ærespris gikk til Kenneth Nyhagen for “Mauritius Postal Stationary – Postal cards 1879 - 1920” (Helpost) og til slutt fikk Morten Nårstad OFKs ærespris for ”The Postal War” (Posthistorie).

Temaer på klubb- og byttemøter var Vest- og Øst-Europa, Australia og New Zealand, Norden og Sør-Amerika.

 

Aktiviteter 2006

Knut Fr. Knutzen holdt to foredrag. Han startet med NK 36 og 37, type I og II og forsatte så med Antikva frimerker. Første kvelden fikk vi en grei innføring i 21 mm, rød 10 øre posthorn på godt og vondt fra 1882. Vi fikk se forskjellen på hva som er skravert og uskravert (hovednummer) og bestemmelse av typer. Kveld to fikk vi introduksjon i antikva og hva som er forskjellen mellom stenskrift (som vi så på NK 36 og 37) og NK 56 (1893) . Her kom også Knutzen med plansjer i A4 størrelse for å vise diverse varianter og typer. En gammel ”kjenning” fra første kveld dukket opp; 10 rød posthorn. Nå var variantene litt lettere å skille, siden kjennetegnene er på forskjellige steder.

I mars kom Wilfred Wasenden å fortalte om postveiene i Østen. Et spennende og piratisk område. Vi fikk høre om farefulle ferder til sjøs med britiske og andre brev på 1800-tallet.

I begynnelsen av april kom Bjørn Schøyen og snakket om norsk bypost. Han tok for seg byposten på et generelt grunnlag og viste eksempler fra forskjellige byer. Interessen har begynt å ta seg opp igjen etter Aarbogh saken som la området dødt. Deretter svarte han på spørsmål fra salen og kom med inspirerende svar.

Trygve Naug avsluttet foredragsserien i vårsesongen med å fortelle om Laos. Han startet med å sende albumark rundt blant de fremmøtte, hvor seriene var fra 50-tallet og fremover. De første motivene viser en sterk påvirkning av den franske stilen. Den forsvinner gradvis utover på 60-tallet. Så overtar den kommunistiske stilen med prangende propaganda merker. Når det gjelder 80-tallet hadde ikke Naug så mange merker (fått det i ettertid), grunnet den vanlige begrunnelsen at det var vanskelig å få merker fra kommunist stater. Etter markedsøkonomiens inntog er motivene preget av den ”populistiske” stilen som mange land har ”utviklet” på 90-taalet og frem til i dag. Flere av merkene har flotte motiv fra Laos.

Sesongen ble som vanlig avsluttet med en bedre middag på Hovedøya i solskinn.

Høstsesongen startet med byvandring 31. august i Kvadraturen med Heinz-Georg Windingstad som guide. Som vanlig fikk vi servert morsomme anekdoter i yspedd navn og årstall om alle/ alt og enhver langs ruten. Turen foregikk i like nydelig vær som vårsesongen ble avsluttet.

Ivar Sundsbø holdt i oktober foredrag om bedømmelse av en-rammers samlinger. Han viste både til gode og dårlige samlinger som eksempler.

Klubbens egne medlemmer, Trygve Naug, Arne Cristiansen, Knut Fr. Knutzen og Tor Osmund Jacobsen holdt to foredrag om papirsorter på nyere norske frimerker. Temaet er aktuelt og herrene har brukt mange og lange timer for å skille variantene/ typer. De har donert ett referansealbum med stemplede frimerker til klubben, sammen med en UV-lampe. Peer-Christian Ånensen deltok på første møte, og hadde med seg flere margssider og 4-blokker som han viste frem slik at vi kunne se forskjell på nyere norske papirtyper.

Knutzen forsatte sin foredragsserie, og holdt ett foredrag om 20 mm (1886-93). Under de tidligere foredragene var det enkelt å holde varianter og typer fra hverandre.

I september satte vi opp 4 rammer for utstilling nede i biblioteket. Rammene har vært et felles prosjekt blant klubbens medlemmer siden januar og alle bidro med materiale.

Tidlig på høsten ble det annonsert en konkurranse i klubben med den spenstige tittelen ”Frimerkesamling på 4 ark” Dette skulle være en aperitiffsvekker for nye og uetablerte en-rammers utstillere før en-rammers utstilling 21-23 september 2007 som klubben skal avholde. Konkurransen skulle være en start, de fire første ark, i en en-rammers samling. Det var totalt 5 deltagere.

Frimerkes dag.
Sentrum Filatelistklubb markerte fredag 17 november Frimerkets dag med å åpne en utstilling på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka. Det ble stilt ut tre ulike samlinger, en om Henrik Ibsen i anledning jubileet, en om sjakk og en om sirkus. Utstillingen ble omtalt i egen artikkel i Østkantavisa.

2006 ble avsluttet på Bristol 21. desember. Tore G. Solheim ble utnevnt som æresmedlem i klubben.

Møtene i 2016 hadde tema med Sør-Amerika, Vest- og Øst-Europa, motiv, Australia og polar, Amerika og Norden.

 
 

       
Møtene holdes torsdager i Lilleborg Kirke, Oskar Braatens gate 35, 0474 Oslo.

Dørene er åpne fra kl. 1800 og møtene starter kl. 19.00
Org.Nr. 995 595 419 for Grasrotandel.

Copyright © 2005-2017 Sentrum filatelistklubb